Proběhlé akce
2 komentářeJste roBOT
2011-03-07 11:15:542023-12-10 22:14:59

2011-03-05
Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně

zobrazit článek zobrazit fotky zobrazit videa zpět na seznam

Účast: Dvořák Štěpán, Švaříček Tomáš, team Boty na skákání.cz

Ke konci zimy jsme přijali pozvání našeho kamaráda Šícha Michala, že nám ukáže paragliding, a proto jsme přijeli na víkend do Benátek nad Jizerou. V sobotu dopoledne jsme odjeli k Hodkovicím nad Mohelkou, kde jsme na Hodkovické hraně strávili celé odpoledne a zkoušeli létat na padáku. Abychom se naučili základy, tak jsme se jen rozeběhli z půlky kopce, vzlétli a rovně klouzali až dolů pod kopec. Vždy jsme se střídali po asi 5 letech. Prvních pár hodin foukal mírný západní vítr, při kterém se létalo nádherně. Později odpoledne vítr zesílil a začal foukat ze severu, takže se nám podmínky ztížily a většinou jsme měli i problém vzlétnout. K večeru těsně před západem slunce, překročila síla větru naše schopnosti, a proto jsme akci ukončili. Mě i Šváru paragliding nadchl, a proto už je jen otázkou času a peněz, než si výbavu pořídíme vlastní a budeme poletovat u nás na Vysočině.

Článek

nahoru na popis zobrazit fotky zobrazit videa zpět na seznam

Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně

V sobotu kolem 10. hodiny odjíždíme z Benátek do Mladé Boleslavi na letiště, kde má Michal objednaných několik lidí na létání v letadle. Naštěstí se zde domlouvá s jiným pilotem, že to vezme za něj, a tak můžeme po zahřívacím letu odjet na paragliding. Po více než půl hodině projíždíme Hodkovicemi nad Mohelkou. Kousek za obcí začneme stoupat vzhůru a zastavujeme až pod Hodkovickou hranou, kde jsou pro paragliding ideální podmínky, protože je zde holá stráň, pod kterou je velká louka bez jakýchkoli překážek. Nejsme tu sami, protože tu stojí více aut a nad strání už poletuje několik padáků. V autě se ještě převlečeme, vezmeme výbavu a jdeme na kopec. I když je jasno a svítí slunce, samotná stráň je podmáčená, takže výstup nahoru je dosti obtížný. Vždy když nám to podklouzne, sjíždíme o několik metrů níže. Když se konečně doslova vyškrábeme nahoru, Michal nám jde ukázat, jak se správně létá. Nejprve si rozloží padák a následně se připne do sedačky. Potom co ještě padák porovnáme, se rozbíhá a během několika vteřin už ho vítr nadzvedává a Michal odlétá pryč. Sesbíráme věci, které tu nechal, a scházíme zpět pod kopec, kde budeme trénovat my. Potom když Michal přistane, sbalí padák a jde za námi, na kraj stráně, kde už netrpělivě čekáme.

Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně

Švára je na létání nejvíce natěšený, a proto do toho jde první. Michal ho připíná do sedáčky a pak mi jde pomoct rozložit padák. Když je vše připraveno, dává mu do rukou brzdy a znova mu vysvětluje, co přesně má dělat. Zde už je na Švárovi vidět, že je nabitý adrenalinem, protože ho čeká úplně nový zážitek s létáním. Když potvrdí, že všemu rozumí, začne se rozebíhat a Michal mu pomáhá tak, že ho táhne za popruhy. Padák se za ním okamžitě zvedá a během okamžiku ho zvedá do vzduchu. Protože ale nemá žádnou rychlost, hned je zase na zemi. Pokouší se tedy rozeběhnout ještě jednou, ale opět popoletí jen pár metrů. Pak už končí stráň, takže balí padák a jde zpátky nahoru. Při druhém pokusu už se mu podaří pořádně rozeběhnout, ale tentokrát se mu nezvedne padák, takže končí opět pod strání. Při třetím pokusu se mu podaří na chvíli se odlepit od země, jenomže padák se stočí na pravou stranu a stáhne opět na zem. Až při čtvrtém pokusu se mu podaří dostat rychle nahoru, přelétnout skoro celou louku a přistát kousek od silnice. Při posledním pátém pokusu, opět vzlétne a přistane někde v půli louky. Protože tahat se nahoru s padákem je pořádná dřina, dává si pauzu a předává věci mě.

Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně

I když jsem měl dostatek času na pozorování Šváry, jak správně vzlétnout, nechávám si vše raději ještě jednou vysvětlit. Potom, co je vše připraveno, jdu na věc. Udělám první dva kroky a hned cítím, jak se padák za mnou nafoukl větrem a okamžitě zvedl. Jsem rád, že mi pomáhá Michal táhnutím na postroje dopředu a díky tomu se dostávám překvapivě hned na první pokus do vzduchu. Ovšem v tuto chvíli dělám chybu, protože jak se chci zasunout pohodlněji do sedačky, dám ruce dolů a tím zatáhnu silně za obě brzdy, takže hned ztrácím výšku i rychlost a letím kousek nad zemí. Naštěstí ale fouká dobrý vítr, a tak se po chvíli dostávám opět výše a letím až úplně dolů k silnici. Vždycky jsem si myslel, že létání bude aspoň trochu adrenalinové, ale po této zkušenosti vím, že opak je pravdou. Jakmile jsem se totiž vznesl do vzduchu, všechno napětí ze mě spadlo a já si připadal jak v létajícím křesle. Jen ta televize tomu chyběla. Protože jsem na poprvé doletěl nejdál, čeká mě nejdelší cesta i zpátky. Je to pěkných pár set metrů, takže se padák pěkně pronese. Druhý pokus se mně opět povede a já si užívám několik desítek vteřin letu. Při třetím už to moc nevyjde, protože mi padák skončí na zemi. Zbývající dva lety už jsou zase úspěšné a já vždy přistanu někde dole na louce.

Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně

Při dalších letech už nám Michal nepomáhá a my téměř vše zvládáme sami. Rozběh bez pomoci je sice obtížný, ale většinou se nám to povede a my plachtíme dolů z kopce. V průběhu odpoledne vítr začíná ztrácet na síle, a tak přesouváme o několik metrů víše. Protože zde už vítr fouká zase silněji, raději pomáhám Švárovi se startem, jinak by ho to asi jen odfouklo dozadu. Vždy když se ale dostane na úroveň konce stráně, vítr zeslábne a Švára začne klesat dolů. Když si odlétá svých pět letů, jdu létat opět já. Startuji také z vyššího místa, ale protože vítr se stočil na jih, musím se rozebíhat ze stráně šikmo. To se ovšem lehko říká, ale hůř dělá. Většinou se mi vzlétnout podaří, ale v jednom případě, foukl boční vítr tak silný, že mě to okamžitě odfouklo do strany a padák spadl do houští. Naštěstí se po několika minutách podařil vymotat. Při jednom přistání se se mě zase nepodařilo rychle shodit padák na zem a tak, když foukl boční, táhl mě za sebou několik desítek metrů po zemi. Když jsem dokončil svůj poslední let, předal jsem výstroj zpět Švárovi.

Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně

Hned po prvním letu si ale výstroj bere Michal, protože si chce jít na chvíli zalétat pořádně. Sbalí si tedy padák, vyleze na kopec a po chvíli ho už vidíme, jak si létá sem a tam vysoko nad strání mezi ostatními paraglidisty, kterých tu mezím docela přibylo. My mezitím aspoň odpočíváme dole. Když Michalovi po pár minutách začne být zima na ruce, přistane dole a předá výstroj zpět Švárovi. Protože vítr začal docela sílit, přesouváme se zpět na nižší stanoviště, na kterém jsme načínali. Nyní nás nejvíce zdržují ostatní paraglidisté, kteří pod námi neustále přistávají a tím nám blokují plochu ke vzlétnutí. Po pár letech nám Michal oznamuje, že pojedou někam na kávu a čaj, takže nás tu nechají samotné. To nám vůbec nevadí a pokračujme v létání. Jakmile ale odjedou, vítr zesílí ještě více, takže už si to se Švárou ve vzduchu docela hraje, a proto toho raději necháváme. Švára se potom běží podívat dolů k autu, jestli tam náhodou Michal s Patricií nejsou. Bohužel jsou pryč, a protože u sebe nemáme mobily, nezbývá nám nic jiného, než tu čekat. Pozorujeme, že vítr odradil i další paraglidisty, kteří odcházejí dolů k autům raději po svých. Když to zabalí i poslední vytrvalec, balíme padák a jdeme také dolů k autům, abychom po příjezdu Michala, mohli hned odjet. Během čekání zapadne slunce a začne být zima. Když celkem po více než hodinovém čekání konečně dojedou, vše nacpeme do auta a vyrazíme zpět do Benátek. Teď už nám zbývá jen se pořádně najíst a skvěle strávený den máme za sebou.

Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně

Tato akce byla naší úplně první zkušeností s paraglidingem. Oba dva jsme čekali, že létání na padáku bude adrenalinové, ale mýlili jsme se. Pokaždé, když jsme vzlétli, cítili jsme jen krásný odpočinkový pocit. Každých z nás absolvoval více než 10 letů nebo aspoň pokusů o let, při kterých jsme si prakticky vyzkoušeli, jak se padák ovládá. Rozhodně můžu říct, že je to jedna z nejlehčích věcí, které jsem se učil. Tímto chci znovu poděkovat Michalovi, že nám tento zážitek umožnil a strávil s námi na svahu celé odpoledne. Nám už jen zbývá najít u nás na Vysočině vhodný svah, našetřit peníze a koupit vlastní padák, abychom se mohli nad krajinou vznášet i u nás.

Fotky: 112x

nahoru na popis zobrazit článek zobrazit videa zpět na seznam

1 - 20
1 2 3 4 5 6
112

Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně Zkoušení paraglidingu na Hodkovické hraně
1 - 20
1 2 3 4 5 6
112

Videa: 4x (00:02:34)

nahoru na popis zobrazit článek zobrazit fotky zpět na seznam

Ších Michal

Délka: 00:01:13


Švaříček Tomáš *Švára*

Délka: 00:00:25


Švaříček Tomáš *Švára*

Délka: 00:00:18


Dvořák Štěpán

Délka: 00:00:38



nahoru na popis zobrazit článek zobrazit fotky zobrazit videa zpět na seznam
2 komentářeJste roBOT
Komentáře
0 z 30 znaků
Adresa pro odpovědi
Adresa vašich stránek
Pro rychlejší formátování nejprve označte nějaký text
TAGy: Vypnuté • BBCode: Zapnuté • URL: Vypnuté
0 z 5 000 znaků • 0 z 20 řádků • 0 z 10 smajlíků • Nejdelší slovo: 0 z 50 znaků
Byl jste označen za roBOTa a máte zablokované vkládání komentářů
Kontaktujte nás, pokud si myslíte, že došlo k chybě

Michal

2014-09-28 09:41:20
Ahoj,
našli jste na vysočině nějaký kopec?

Michal
Dvořák Štěpán
Zobrazit profil člena: Dvořák Štěpán
2014-09-28 12:29:04
Ahoj.

Nemáme padák, takže jsme ještě ani nehledali.
SiteMapDvořák Štěpán 2007 - 2024