Proběhlé akce
2 komentářeroBOT
2024-01-17 18:54:512024-03-03 19:28:36

2024-01-17
Bruslení 100 km: Aneb jak jsem nevědomky překonal český rekord

zobrazit fotky zpět na seznam

Účast: Dvořák Štěpán

Po návratu ze 100km bruslení na Steklém rybníce jsem zjistil, že s časem 4 hodiny a 39 minut jsem nevědomky překonal český rekord.

Po několika letech opět kvalitně zamrzly vodní plochy, takže jsem schoval běžecké boty, a po chvíli hledání oprášil asi 15 let staré hokejové brusle Easton Synergy 500. Během 5 dní jsem tréninkově dal 180 km. Protože led byl opravdu kvalitní, říkal jsem si, že bych mohl zkusit rovných 100 km. Před tím jsem nejvíc dal pouhých 20 km. Protože se ale blížila silná obleva, pustil jsem se do toho bez jakékoli přípravy a odpočinku. Den před oblevou jsem přejel ke Steklému rybníku a před obědem vyrazil na ledovou plochu.

Počasí nebylo úplně vlídné, protože byla mrznoucí mlha, foukal slabší vítr a led byl částečně zafoukaný sněhem. Aspoň že se teplota držela při -4 stupních, což bylo ideál. Plán byl jednoduchý. Rozjet to nějakou ideální rychlostí. Tu co nejdéle udržet, a ke konci pak začít zrychlovat. Každých 10 km se zastavit na napití a každých 20 km si dát trochu jídla a odskočit si na záchod. To vyšlo naprosto přesně. Největší problém mi způsoboval vítr, který mě sice po směru pomáhal, ale proti němu jsem se šíleně vysiloval. Komplikoval mi to i nafoukaný sníh, který brusle citelně zpomaloval. Také jsem 4x najel do praskliny, kdy jsem pak měl co dělat, abych se na ledu nenatáhl.

První třetinu jsem zpomaloval z průměrné rychlost 23 km/h na 21 km/h. Pak jsem se konečně rozhýbal a začal trošku zrychlovat. Menší krizi jsem měl akorát po 50 a 70 km. Při posledních 10 km jsem do toho šlápl téměř naplno a vytáhl průměrnou rychlost na 21,5 km/h. Díky tomu jsem celých 100 km zvládl odbruslit za 4 hodiny a 39 minut. Když odečtu zastávky, tak čistý čas dělá 4 hodiny a 35 minut při průměrné rychlosti 21,8 km/h. To pro mě bylo velice příjemné číslo. Před tím jsem totiž očekával, že se budu pohybovat mezi 5 - 6 hodinami. Největší překvapení na mě ale teprve čekalo.

Když jsem se vrátil domů, tak mě napadlo se podívat, jaký je vlastně v bruslení rekord. Osobně jsem to tipoval někde pod 4 hodiny. Dal jsem vyhledat frázi "bruslení 100 km rekord" a jen zíral. Český rekord v bruslení na 100 km drží od roku 2017 Karel Ligock s časem 4:44:37. Ještě chvíli jsem si to ověřoval, ale byla to pravda. Opravdu jsem neoficiálně překonal český rekord o 5 minut. Zde je potřeba podotknout, že je to čas registrovaný. O těch neregistrovaných (například tento můj pokus) se nikde nepíše. Abych se vrátil zpátky na zem, tak jsem se ještě podíval na mezinárodní závody. A skutečně, ti nejlepší z nejlepších dosahují až neuvěřitelných čísel. Například by jim stačila další půlhodina a měli by rovných 200 km. I tak jsem byl ale potěšen a opět se mi potvrdilo, že obecná vytrvalost je jedna z nejlepších výchozích schopností, na které jde stavět skoro každý sport.

Garmin Connect | Facebook

Fotky: 1x

nahoru na popis zpět na seznam


Mapa s trasou Mapa s trasou

nahoru na popis zobrazit fotky zpět na seznam
2 komentářeroBOT
Komentáře
0 z 30 znaků
Adresa pro odpovědi
Adresa vašich stránek
Pro rychlejší formátování nejprve označte nějaký text
TAGy: Vypnuté • BBCode: Zapnuté • URL: Vypnuté
0 z 5 000 znaků • 0 z 20 řádků • 0 z 10 smajlíků • Nejdelší slovo: 0 z 50 znaků
Byl jste označen za roBOTa a máte zablokované vkládání komentářů
Kontaktujte nás, pokud si myslíte, že došlo k chybě

David

2024-01-25 10:26:55
Ahoj Štěpáne, super, že jsi zdravotně již v pořádku, tvou cestu sleduju a přeju, aby jsi mohl dělat co tě tak naplňuje. Pan Ligocki ten rekord zboural když mu bylo 65 let :)
Dvořák Štěpán
Zobrazit profil člena: Dvořák Štěpán
2024-01-25 11:08:532024-01-25 18:56:33
Ahoj a děkuji za přání :)

Zkráceně: Téměř ano
Podrobně: dvorak-stepan.off-limits.cz/autoimunitni-onemocneni

Konkrétně tento rekord (nemyslím výkon) považuji za hodně úsměvný a vlastně i bezvýznamný. Kdyby si ho pan Ligocki nenechal změřit, tak by ani žádný rekord neexistoval. On ani nemusel nikoho překonávat, pouze sebe. Je to podobné, jako kdybych si nechal změřit 10km běh po městě s nakupování každé 2 km. Protože si to nikdo před tím nenechal změřit, je jasné že bych měl rekord.
Když jsem se pak díval na závodníky, tak proti nim už nebyl nijak extra zajímavý ani ten výkon. Rychlosti dálkových bruslařů se totiž pohybují na hranici 40 km/h, což znamená, že by to zvládli asi za 2,5 hodiny. To je skoro 2x rychleji. Jeho výkon ale zaslouží uznání právě kvůli jeho věku.
Celou absurditu mého rekordu podtrhuje i fakt, že jsem to dal napoprvé, bez přípravy, bez odpočinku, na hokejových bruslích, bez podpory a na rybníku.
Možná to celé vyznělo negativně, ale to bohužel způsobuje Agentura Dobrý den, která registruje pouze rekordy, o které si zájemci sami zažádají a pak i zaplatí. Ve výsledku z toho vzniká falešný pocit, že někdo dokázal něco neuvěřitelného.
Viz pan "maratonec" Petr Jedlička, který si u nich nechal zaregistrovat rekord 100 uběhnutých půlmaratonů ve 100 dnech. Potom co jsme mu nepřímo prokázali, že podváděl v následující výzvě 500 maratonů v 500 dnech, byla Agentura Dobrý den požádána o ověření jeho předchozího již uznaného a zapsaného rekordu. Zde vyšlo na povrch, že agentura vůbec neprovedla žádné ověření jeho výkonu a rekord mu znala pouze na základě screenshotů a čestného prohlášení. A protože pan Jedlička přestal se všemi komunikovat, agentura své pochybení pouze zamaskovala tichým odstraněním jeho rekordu.
SiteMapDvořák Štěpán 2007 - 2024