Proběhlé akce
0 komentářůroBOT
2019-12-07 21:01:292023-09-23 13:55:27

2019-12-07
Pražská stovka 2019: Ze západu

zobrazit fotky zobrazit videa zpět na seznam

Účast: Dvořák Štěpán

Závod Pražská stovka 2019 jsem ukončil po 101 km kvůli silné únavě nohou, která mi nedovolovala dál běžet.

Letošní rok můžeme být rádi, že se závodilo v Čechách, a ne na Moravě. Jen v okolí Třebíče byla totiž v sobotu ráno hustá mlha, námraza a teploty pod bodem mrazu. Naopak v místě závodu se po celou dobu teploty pohybovaly na nulou. Z Třebíče jsem s taťkou vyrazil už kolem druhé hodiny po obědě, abychom v Mýtě u Plzně byli kolem páté hodiny odpolední. Před nočním startem jsem se chtěl ještě trochu prospat. To se částečně podařilo, a tak jsem v jedenáct hodin v noci vstal a připravil se. Taťka mě zavedl na místo prezence, kde jsem si vyzvedl závodnickou kartu a čip. Poté jsem se ostatními závodníky přesunul o pár set metrů dál na místo startu. Přesně o půlnoci z pátku na sobotu byl v Mýtě odstartován 26. ročník Pražské stovky na trase dlouhé 135 km.

Prvních 15 kilometrů do první občerstvovačky a zároveň první čipové kontroly v obci Zbiroh se běželo nádherně a byl jsem na 29. místě. Pak už se závodnické pole začalo trhat a já se posouval dopředu. Hodně tomu pomáhaly kopce, které mi šly rychleji než ostatním. Ačkoli asi hodinu trochu pršelo, tak bylo nad nulou a foukalo, takže jsem byl hned suchý. Celkově byla první čtvrtina závodu velmi rychlá, protože bylo minimální převýšení a na druhou občerstvovačku v obci Skryje už jsem doběhl na 14. místě. 35 km mi trvalo 3 hodiny a 18 minut. Pak už to začalo být horší. Z občerstvovačky jsme vybíhali z různých odstupech, takže jsem přes hodinu běžel nočním lesem úplně sám, což nebylo moc motivační. První závodníky jsem doběhl na třetí kontrole v obci Velká Buková. Tou dobou už jsem byl na 9. místě. 51 km mi trvalo 5 hodin a 22 minut. Následující úsek kolem města Křivoklát byl hodně těžký. Neustále jsme běhali nahoru dolů po kamenitých stráních, což bylo dost náročné. První vážnější projevy se dostavily u řeky Berounky, když jsem přebíhal přes kopec do obce Sýkořice ke čtvrté kontrole. Ačkoli jsem stále držel 9. místo a žádný závodník široko daleko nebyl vidět, už jsem viditelně zpomaloval. 64 km mi totiž trvalo 7 hodin a 10 minut. Po opuštění občerstvovačky jsem se nemohl pořádně rozeběhnout, a dokonce jsem začal místy zastavovat, abych si trochu odpočal. Když mě celkem rychle předběhli dva závodníci, věděl jsem, že je to špatné.

K páté kontrole v obci Nižbor už jsem dobíhal za bílého dne, kdy teploty mírně vzrostly. Potřeboval jsem se tedy převléct. Bohužel se taťka autem nedostal k občerstvovačce, takže jsem se celý převlékal v autobusové zastávce. Díky tomu mě předběhlo několik závodníků, a já se tak po doběhnutí na občerstvovačku propadl na 15. místo. Po 74 km jsem měl čas 8 hodin 43 minut. Hned při vybíhání z občerstvovačky jsem se zapovídal s jedním závodníkem a díky tomu trochu zrychlil. Byl to poslední příjemný úsek. Po 7 km v obci Hýskov jsem totiž odpadl a začal velmi znatelně zpomalovat. Výstup na kopec Plešivec, poté k rozhledně Lhotka u Berouna, a nakonec sbíhání k šesté kontrole v obci Vráž už bylo utrpení, kdy mě předbíhalo mnoho závodníků. Propadl jsem se na 18. místo. Po 89 km jsem měl čas 10 hodin a 54 minut. Pro mě to byl začátek nevyhnutelného konce. Po krátkém odpočinku na občerstvovačce jsem byl ještě schopen pomalým klusem seběhnout do obce Svatý Jan pod Skalou, ale to byl konec. Následný výstup a sestup na Svatojánskou skalní stěnu už byl tak zničující, že mě na dalším části trati začali předbíhat i chodci. Tím pro mě závod skončil, protože jsem věděl, že už se nerozeběhnu. Jenomže abych mohl vůbec skončit, musel jsem se dostat k sedmé kontrole u Karlštejna vzdálené 7 km. Byl to nejnáročnější úsek, kdy jsem se dokonce několikrát musel zastavit, abych načerpal trochu síly. Celkově mě posledních 10 km trvalo přesně 2 hodiny. Propadl jsem se na 29. místo. Závod jsem tedy ukončil po 101 km v čase 13 hodin a 25 minut. Nebyl jsem z toho ani smutný, protože jsem v cíli cítil velkou úlevu, že už to utrpení skončilo. Nedokázal jsem si totiž ani představit, jestli bych těch zbývajících 34 km vůbec dokázal zdolat. A i kdyby, tak by mi to trvalo asi až do 22. hodiny v noci. Takže do té doby jsme se stihli s tátou vrátit do Třebíče, kde jsme si zašli na večeři. Já jsem potom ještě napsal tento článek, který jsem zveřejnil v čase, kdy bych jinak ještě byl pravděpodobně na trati.

Co bylo špatně, vůbec nevím. Žádný problém jsem před startem neměl a trávení při závodu fungovalo normálně. Jen ty nohy nějak rychle odešly. Jediné, co mě napadá, že byl moc rychlý začátek. Ale zase tam nebyly žádné velké kopce. Každopádně letošní závodní rok stojí za houby. Nic nešlo podle plánu a výsledky patří k těm nejhorším. A Pražská stovka to jen zakončila.

Pražská stovka 2018 | Pražská stovka | Suunto Movescount | Facebook

Fotky: 5x

nahoru na popis zobrazit videa zpět na seznam


Občerstvovačka a třetí kontrola v obci Velká Buková Občerstvovačka a třetí kontrola v obci Velká Buková
Mapy.cz - Mapy Google - Bing Mapy - HERE WeGo - Open Street Map
U páté kontroly v obci Nižbor U páté kontroly v obci Nižbor
Mapy.cz - Mapy Google - Bing Mapy - HERE WeGo - Open Street Map
U páté kontroly v obci Nižbor U páté kontroly v obci Nižbor
Mapy.cz - Mapy Google - Bing Mapy - HERE WeGo - Open Street Map
Protahovaní Protahovaní
Mapy.cz - Mapy Google - Bing Mapy - HERE WeGo - Open Street Map
Mapa s trasou Mapa s trasou

Videa: 1x (00:07:19)

nahoru na popis zobrazit fotky zpět na seznam

Pražská stovka 2019

Délka: 00:07:19



nahoru na popis zobrazit fotky zobrazit videa zpět na seznam
0 komentářůroBOT
Komentáře
0 z 30 znaků
Adresa pro odpovědi
Adresa vašich stránek
Pro rychlejší formátování nejprve označte nějaký text
TAGy: Vypnuté • BBCode: Zapnuté • URL: Vypnuté
0 z 5 000 znaků • 0 z 20 řádků • 0 z 10 smajlíků • Nejdelší slovo: 0 z 50 znaků
Byl jste označen za roBOTa a máte zablokované vkládání komentářů
Kontaktujte nás, pokud si myslíte, že došlo k chybě

Napište první komentář
SiteMapDvořák Štěpán 2007 - 2024