Proběhlé akce
2010-09-01 20:50:502016-08-21 19:42:50

2010-09-01
Třebíč - Libušino údolí
Slackline

zobrazit článek zobrazit fotky zpět na seznam

Účast: Dvořák Štěpán, Vlček Leoš, Potančok Ondřej, Zelníček Zdeněk

První úspěšný pokus natáhnout a následně přejít longline dlouhou 50 m. Protože foukal silný vítr, museli jsme jít do Libušina údolí, kde byl vítr mnohem slabší. Podmínky i přesto nebyly moc vhodné, protože jsme byli na omezeném nerovném prostoru a bylo zde mokro i bahno. Na druhý pokus se nám podařilo natáhnout celou lajnu na 50 m a na první pokus se mi ji podařilo přejít tam i zpět. Pro ostatní jsme natáhli asi 18 metrovou lajnu na trénování. Zhruba v půlce přijel jen mladík na "jednokolce", se kterým jsme se dali do řeči a zkoušeli na ní jezdit. On potom zase zkoušel naši lajnu. Dozvěděli jsme se, že jejich skupina také občas chodí na lajny, takže jsem mu na nás dal kontakt, abychom se někdy v budoucnu mohli domluvit na nějaké společné akci.

Článek

nahoru na popis zobrazit fotky zpět na seznam

2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline 2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline

Odpoledne se scházím v Libušině údolí pod Borovinským mostem s Leošem a Martinou, společně bereme velkoobjemovou tašku plnou materiálu a jdeme k Máchovu jezírku, abychom potrénovali na lajnách. Minulý týden se mi na Hrádku podařilo na první pokus překonat 36 m, takže mám v plánu něco podobného zopakovat dnes. Za jezírkem položíme tašku a jdeme hledat vhodné stromy. Pár jich tam najdu a teď už mi jen zbývá se rozhodnout, jestli to natáhnu na kratší nebo delší vzdálenost. Po krátkém zamyšlení mám jasno. Delší lajna znamená větší výzvu. Oba stromy tedy obalujeme kobercem a tentokrát pro přidělání lajny nepoužíváme "šekl" a "linelocker", ale masivnější banán, abychom předešli zbytečnému poškození napínané lajny. S druhým konce lajny jdeme ke druhému stromu. Jaké je naše překvapení když k němu dojdeme akorát se samotným koncem 50 metrové lajny. Chtěl jsem sice delší lajnu než naposled, ale tohle mi přišlo moc. Každopádně jsme to už nechtěli předělávat a tak ke druhému stromu připevňujeme kladkostroj, vše zkontrolujeme a začínáme napínat, po zhruba deseti minutách máme lajnu napnutou. Jdu tedy do středu a lajnu zatížím, ovšem kvůli nerovnosti terénu, v tomto případě malá vyvýšenina přímo uprostřed, se lajna dotkne země. Nezbývá nic jiného, než vše povolit a posunout uchycení lajny dál od stromu, abychom měli více místa pro napínání. Během další čtvrt hodiny máme lajnu napnutou podruhé. Jdu opět do středu a lajnu zatížím. Tentokrát už zůstane necelý půlmetr nad zemí. Vracím se tedy zpátky ke kladkostroji a vše zajišťuji. Pro Leoše ještě natahuje 20 metrovou lajnu na asi 18 m. Když vše naposled ještě kontrolujeme, přichází Potty s přítelkyní. Nyní už je vše připraveno a můžeme začít trhat rekordy.

2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline 2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline

Ostatní jako obvykle nechám na lajně kratší a sám jdu delší. Po minulých zkušenostech raději nalézám na straně, kde není kladkostroj, abych se mohl ze začátku přidržovat stromu. To se vzápětí ukazuje jako moudrý nápad, protože si ještě před samotným chozením musím trochu olámat větve, abych se vůbec dostal od stromu. Prvních pár kroků je docela těžkých, protože lajna se kvůli napnutí vůbec nehne a na to nejsem nezvyklý. Po několika metrech se už mírně prověsí a začne být živější, takže začínám využívat svou "lajnařskou" rovnováhu. Prvních 25 m do půlky lajny jde celkem dobře, ovšem pak se to pěkně stíží, protože začne silně foukat vítr a lajna začne vibrovat jako splašená. Snažím se nespadnout jak to jen jeden, protože se právě nacházím nad vyvýšeninou, která je plná bahna a kopřiv a tam se mi opravdu padat nechce. Vítr ale nepřestává a tam musím pokračovat i s ním. Po chvíli si naštěstí na vibrování zvykám a docházím k samotnému konci. Super, dokázal jsem to, další rekord v kapse! 50 m jsem přešel na první pokus. Na konci lajny ale nekončím, dva metry nad zemí a od stromu se otáčím a vyrážím na cestu zpět. Vítr už mi nevadí a tak úspěšně překovám 50 m znova. Zde už seskakuji dolů a jdu si na chvíli odpočinout. Po nějaké době se ale vracím a celou lajnu tam i zpět překonávám znova. Když přicházím k cíli, přijíždí k nám jeden mladík na "jednokolce" (jedno kolo se sedlem a pedály). Na konci lajny seskakuji na zem a jdu se za ním podívat.

2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline 2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline

Nejprve nám vysvětluje a ukazuje, jak se na tom jezdí a pak nám ji půjčuje. Sám to také zkouším, ale přijde mi to docela těžké, a tak to raději nechám ostatním a jdu si s oním mladíkem promluvit. Dozvídám se, že se to naučil až po pěti dnech, takže to opravdu zas tak jednoduché nebude. Místo toho přejdeme na téma slackline, a proto se dozvídám, že jejich skupina také občas na lajnu chodí. To se mi začíná líbit. Dávám mu proto na nás kontakt a domlouváme se, že až příště někam půjdeme "lajnařit", tak se ozvu. Po té ještě zkouším nějaké triky na kratší lajně, hlavně žonglování. Moc mi to ale nejde, a tak jdu zase za ostatními. Leoš mezitím stále zkouší "jednokolku", takže už je schopen sám ujet asi dva metry. Za takovou chvíli to považuji za docela velký úspěch. Když už přestáváme mít čas, rozloučíme se s ním a jdeme pomalu sklízet lajny.

2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline 2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline

Před zrušením "longlajny" si ji naposledy ještě celou přejdu. Na druhé straně u kladkostroje seskakuji a společně s Leošem se dáváme do povolování. Grigri tentokrát drží, takže mám docela obavy, jestli to povolíme. V praxi jsem tedy ověřil moudrost: Když to nejde silou, použij ještě větší sílu. Po povolení zjišťuji, že na lajně v místě, kde byl banán, po něm není ani památka, takže pro příště budeme používat jedině banány. Smotáme i krátkou lajnu, vše poskládáme a uklidíme do tašky. Po závěrečné kontrole místa, odchází zpět k autům a odjíždíme domů.

2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline 2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline

Tentokrát nám počasí moc nepřálo. Byla zima, silný vítr a ke konci ještě trochu pršelo. Ani to mi ale nezabránilo, abych na první pokus překonal longline délky 50 a tím si vytvořil další rekord. Po tomto výkonu mám ale rozporuplné pocity. Ihned po přejití jsem se cítil šťastný, ale po chvíli mi došlo, že už nemám delší lajnu, takže v nejbližší době nemám co překonávat. Budu muset vydržet do jara, kdy koupím rovnou stovku. Pro ostatní byl asi největší zážitek příjezd mladíka na "jednokolce", kterou si půjčili a zkoušeli tak další akrobatické kousky. Zároveň jsme se s ním domluvili, že v případě další akce se budeme kontaktovat, abychom vyrazili na lajny společně.

Fotky: 5x

nahoru na popis zobrazit článek zpět na seznam


2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline 2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline 2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline 2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline 2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline 2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline 2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline 2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline 2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline 2010-09-01 - Třebíč - Libušino údolí - Slackline

nahoru na popis zobrazit článek zobrazit fotky zpět na seznam
Komentáře
0 z 30 znaků
Adresa pro odpovědi
Adresa vašich stránek
Pro rychlejší formátování nejprve označte nějaký text
TAGy: Vypnuté • BBCode: Zapnuté • URL: Vypnuté
0 z 5 000 znaků • 0 z 20 řádků • 0 z 10 smajlíků • Nejdelší slovo: 0 z 50 znaků
Byl jste označen za roBOTa a máte zablokované vkládání komentářů
Kontaktujte nás, pokud si myslíte, že došlo k chybě

Napište první komentář
SiteMapDvořák Štěpán 2007 - 2024