Proběhlé akce
2013-07-31 10:02:392023-09-18 14:02:58

2013-07-20 - 2013-07-21
Skákání na lanech ze 110m komínu

zobrazit článek zobrazit videa zpět na seznam

Účast: Dvořák Štěpán, Švaříček Tomáš, Švaříček Ladislav, Bajer Miroslav, Adrenalin Junkies, Suffering Guys

Český i slovenský rekord v Rope Jumpingu ze 110m vysokého komínu ve slovenském Prešově.

Třetí víkend v červenci upořádali kluci společně s Adrenalin Junkies a Suffering Guys skákání ze 110m komína ve slovenském Prešově. Team Suffering Guys sehnal povolení a naši kluci se chopili technického zabezpečení. Všichni dohromady poté celou sobotu a polovinu neděle natahovali lana mezi komínem a zemí. Výsledek se podařil, protože si každý skočil z vršku komína z výšky 110 m, po kterém padal volným pádem kolem 60 m. Tímto kouskem jsme vytvořili nový český i slovenský rekord a posunuly své kousky na mezinárodní úroveň.

Článek

nahoru na popis zobrazit videa zpět na seznam

Již nějakou dobu komunikuje náš team Off-limits.cz se slovenskou skupinou Suffering Guys, která mimo jiné podniká také skoky na lanech. Když se jim podařilo ve městě Prešov získat povolení od primátora k používání starého 110m vysoké komínu ZPA Křižík, začala se plánovat společná akce, kdyby se podnikl Rope Jumping ze samotného vrcholu. Po úspěšném testu, kdy se skupině Suffering Guys podařilo skočit z prvního ochozu, začaly skutečné přípravy. Do letních prázdnin se domluvilo několik lidí, kteří měli o tuto akci zájem a sehnala se hromada potřebného i nepotřebného materiálu. Mimo jiné se k nám přidal i jeden člen ze skupiny Adrenalin Junkies. Po společné domlouvání se datum akce ustálilo na víkend 20. - 21. července.

Polovina lidí vyrazila v prvním autě na místo vzdálené přes 500 km již v pátek odpoledne, aby mohli večer začít s přípravou. Bohužel kvůli zácpě na dálnici dorazili až pozdě večer, takže jim nezbylo nic jiného, než přespat pod komínem do druhého dne. Po ranním nákupu jídla a pořádné snídani začalo stavění. Technickou stránku celého systému měl na starosti náš team Off-limits.cz, který zároveň disponoval naprostou většinou vybavení. První krok bylo nalezení vhodného kotvící bodu na zemi. Místo původně zvolých betonových kvádrů, byl použit přesně na opačné straně mohutný strom vzdálený přesně 200 m od komína. Protože k dispozici byly pouze statická lana délky nejvíce 100 m, bylo nutné je nejprve spojit. Spojení uzlem ovšem nepřipadalo v úvahu, protože dotažený uzel by už následně nikdo nepovolil. Přišlo se tedy s unikátním nápadem spojit lana pomocí dvou plochou smyčkou spojených slaňovacích osem, ve kterých se zamknulo statické lano. Kotvící body na vrcholu komínu byly vytvořeny pomocí dlouhých průmyslových vinutých smyček vysoké pevnosti. Následně se mezi vrškem komínu a stromem, pomocí jednoduchého kladkostroje napnulo první spojené 200 m lano, které po napnutí vyšlo délkově úplně přesně. Ukotvení ke kotvícím bodům proběhlo opět pomocí zamčených slaňovacích osem.

Po napnutí prvního statického lana, dorazilo druhé české auto, které vyrazilo dnes brzy ráno z České republiky. Jen co si kluci vynosili věci, připojili se ke stavění systému. Napnutí druhé statického lana proběhlo úplně stejně jako u prvního. Bylo domluveno, že se natáhne ještě třetí záložní, pro případ, že by obě nosná lana selhala. K dispozici ovšem už nebylo žádné dlouhé statické lano, a tak byl použit dlouhý plochý popruh sloužící ke slackline spojený s kratším statickým lanem. Po následném napnutí lajny, bylo ovšem rozhodnuto o jejím zrušení, protože silný vítr s ní mával několik metrů všemi směry. Tímto krokem bylo zbytečně ztraceno kolem tří hodin drahocenného času. Den už se přehoupl do odpoledních hodin a všude kolem se začínali množit reportéři z televizí a novin, kteří byli pozváni. Bohužel zatím neměli co natáčet.

První polovina systému byla hotova. Nyní bylo na řadě vytvořit druhou poloviny, tvořenou kladkami a dynamickými lany. Na napnutých statických lanech budou umístěny kladky, na kterých budou připevněna dynamická lana, na kterých se bude skákat. Ovšem aby kladky po skoku neodjely až dolů, povedou z kladek další dynamická lana, která budou připevněna ke komínu. Kladky na každém dynamickém laně byly nakonec vytvořeny ze dvou tandemových kladek spojených velkou kotvící deskou. Ke každé kotvící desce byly pomocí zamčených slaňovacích osem připevněny dvě 60 m dynamické lana. Jedno skákací a druhé brzdící. Konec brzdících lan byl ukotven také na vrcholu komínu. Nyní když byl celý systém hotov, bylo zapotřebí ověřit, jestli se skokan dostane při těchto délkách dynamických lan až na zem.

Marcel z Adrenalin Junkies se tedy zavěsil pod kladky a byl pomocí brzdných lan spuštěn až na jejich konec. Poté slanil dolů. Obě lana sice dolů nedosáhla, ale když kratší lano vyjelo ze slaňovací brzdy, po druhém už se dostal bezpečně na zem. Délky byly ověřeny a tím pádem celý systém hotov. Všichni se následně sešli zpět pod komínem, kde povečeřeli a domluvili na prvním testovacím skoku. Nejprve Marcel skočí z druhého ochozu a poté Švára skočí z ochozu nejvyššího.

Po domluvě si kluci rozdělili úkoly a rozešli na svá místa. Z vršku komína byla přitažena lana ke druhé ochozu, ze kterého po menší přípravě skočil Marcel dolů. I když moc volného pádu neměl, při velké houpačce aspoň bylo vidět, jak statická lána nádherně absorbují většinu pádu. Když vše proběhlo podle plánu, lana se tentokrát vytáhla až na vrchní ochoz ke Švárovi, který bez většího rozmýšlení skočil dolů. Nyní už padal volným pádem kolem 60 m, než ho systém zachytil. Na první pohled to vypadalo, že je vše bez chyby. Toto byl pro dnešek poslední skok, protože už se stmívalo. Veškerá volně zavěšená lana se vytáhla nahoru, aby zbytečně nezatěžovala systém přes celou noc. Po vytažení ovšem bylo zjištěno, že je částečně přepáleno brzdící lano, ke kterému došlo, při zachycení pádu. Napnuté statiky se při zachycení pádu prověsily dolů, ovšem brzdící lana se ve stejném okamžiku vymrštila nahoru a omotala kolem napnutých statických lan. Následný pohyb kladek bržděných brzdícími lany po napnutých statických lanech způsobil ono přepálení lana. Na příští den bylo nutné tedy vymyslet něco, aby se přepalování zabránilo. Všechny tři teamy opět přespali přes noc pod komínem.

Ráno následoval nákup a snídaně, po které se ihned začalo pracovat. Protože brzdící lano bylo přepáleno jen asi dva metry do kraje, stačilo ho pouze o daný kousek posunout. Jako zabezpečení proti dalšímu přepalování lan byly na brzdící lana připevněny tři kladky, které se pohybovaly po napnutých statických lanech a jejich jeden velký průvěs rozdělovaly na čtyři menší. Po následném skoku z vrchní ochozu bylo zjištěno, že i tento způsob není moc vhodný, protože i když byly průvěsy malé, stálé se lana zamotávala do napnutých statických lan a hrozilo jejich přepálení. Nakonec se přišlo s nápadem ukotvit brzdící lana níže na druhý ochoz. Při následujícím skoku bylo ověřeno, že to byl dobrý nápad, protože lana už se vůbec nedotýkala. Nakonec byly ještě skákací lana omotána chráničkou, aby se náhodou nemohly přeříznout, když kladky jedou po napnutých statických lanech a celý systém byl tímto po jednom a půl dni konečně hotov.

Celé odpoledne tedy kluci lezli na vrchní ochoz, odkud poté skákali dolů. Překvapivě i jedinci, kteří mají menší problémy skočit z malého mostu, odtud skočili téměř bez váhání. Slaňování po skoku probíhalo stejně jako na mostě a to po zamčeném kyblíku. Skákací lana dostat po skoku nahoru bylo asi fyzicky nejnáročnější, protože bylo třeba z vrchního ochozu spustit na laně kladku, která se připevnila na brzdící lana a následným taháním byly skákací lana na kladkách přitažena až nahoru. Když se slunce začalo přibližovat k horizontu, jako poslední skočil Štěpán a to přímo ze samotného vrcholu komínu. Z celého skákání se jednalo o skok z nejvyššího místa a pravděpodobně i Česko Slovenský rekord.

Ve večerních hodinách proběhlo rychlé zrušení celého systému a následný úklid veškerého materiálu. Závěrečné dobalování už se bohužel neobešlo bez čelovek. Jak bývá zvykem u velkých akcí, že se něco ztratí ani tato nebyla výjimkou. Slovákům zmizelo jedno dynamické lano a teamu Off-limits.cz zmizela jedna slitinová karabina. Některé další věci, které chyběly, byly nalezeny dole pod komínem. V průběhu celého víkendu je tam pravděpodobně roztahala liška, která se kolem v noci pohybovala. Dalšími ztrátami bylo přepálené dynamické lano a utržené jádro na dynamickém laně, na které se skákalo a následně slaňovalo dolů. Protože ale čas neúprosně běžel a většina lidí musela jít druhý den do práce, nebyl čas na žádné důkladné kontroly. Odjezd do České republiky už probíhal v noci za úplné tmy.

Na to že kluci z teamu Off-limits.cz stavěli tento systém úplně poprvé, šlo téměř vše podle plánu. Když se vyskytl nějaký problém, byl následně vždy vyřešen. Délky lan nádherně vycházely, takže je nebylo potřeba nijak složitě nastavovat. Pro další podobnou akci je všem jasné, že se musí vše dopředu podrobně domluvit, aby každý věděl, co má dělat, a snížil se tak čas potřebný na přípravu. I když byla akce velice náročná, vydařila se a byl pokořen český i slovenský rekord ve skoku na laně - Rope Jumping 110m.

Videa: 4x (00:26:33)

nahoru na popis zobrazit článek zpět na seznam

CZ/SK Rope Jumping Record - 110m chimney in Presov, SVK

Délka: 00:01:47


Rope jump 110m chimney SK/PO

Délka: 00:01:55


Rope Jumping ZPA Křižík

Délka: 00:02:26


Rope Jumping 110 Chimney Suffering Guys

Délka: 00:20:25



nahoru na popis zobrazit článek zobrazit videa zpět na seznam
Komentáře
0 z 30 znaků
Adresa pro odpovědi
Adresa vašich stránek
Pro rychlejší formátování nejprve označte nějaký text
TAGy: Vypnuté • BBCode: Zapnuté • URL: Vypnuté
0 z 5 000 znaků • 0 z 20 řádků • 0 z 10 smajlíků • Nejdelší slovo: 0 z 50 znaků
Byl jste označen za roBOTa a máte zablokované vkládání komentářů
Kontaktujte nás, pokud si myslíte, že došlo k chybě

Napište první komentář
SiteMapDvořák Štěpán 2007 - 2024