Proběhlé akce
0 komentářůJste roBOT
2023-02-13 11:10:132023-02-26 19:41:57

2023-02-07
Běh na lyžích 55 km: Žďárské vrchy - Novoměstsko

zobrazit fotky zpět na seznam

Účast: Dvořák Štěpán

Běžecké lyžování po upravených tratích na loukách ve Žďárských vrších severně od Nového Města na Moravě.

Protože se Žďárské vrchy nacházejí přes 700 metrů nad mořem, na konci ledna tam místo dešťů vytrvale sněžilo. Místy sněhová pokrývka narostla dokonce až na 40 cm. K tomu se ještě přidaly mrazivé a slunečné dny. Po víkendu, kdy jsem kvůli velkému množství lidí raději běžkoval v České Kanadě, zůstalo na pláních několik desítek kilometrů upravených tratí, které jsem se vypravil pořádně projezdit. Auto jsem nechal za Novým Městem na Moravě u Vysočina Arény a přesně v poledne vyrazil.

Dole u Nového Města mně bylo až nepříjemně teplo, ale jakmile jsem vystoupal k obci Vlachovice, vzduch začal být příjemně mrazivý. Po rolbou upravených tratích jsem se zajel podívat k obci Sklené, kde jsem to otočil a zamířil opačným směrem k obci Rokytno. Po cestě jsem potkal známého, se kterým jsem se asi na půl hodiny zapovídal na okraji lesa, kde krásně hřálo slunce. Potom jsem si objel obci Studnice, kde ale byla velice špatná stopa, takže jsem raději bruslil jen po zamrzlých pláních. Kolem námrazové stanice jsem se vrátil na kvalitní stopu, po které jsem pokračoval kolem obce Tři Studně k Medlovskému rybníku. Díky teplotám dlouhodobě se pohybujícím pod nulou byla hladina dostatečně zmrzlá a na slabé vrstvě sněhu ležící nahoře se krásně bruslilo. Slunce už se ale blížilo k horizontu, proto jsem raději pokračoval dál.

Přes obec Fryšava pod Žákovou horou jsem se dostal na Fryšavský ledovec, kde bývají dlouhodobě nejlepší sněhové podmínky. Dal jsem si jedno kolečko a potom vystoupal k obci Sklené, kde jsem zastihl nádherný západ slunce. Jakmile začal sílit mráz, oblékl jsem si další vrstvu oblečení a nasadil čelovku. Potom jsem se ještě projel na otočku k obci Rokytno, kdy jsem mohl po cestě pozorovat několik desítek minut slábnoucí rudofialovou záři na západě. Když jsem už za úplné tmy sjížděl zpátky k Novému Městu na Moravě, teplota padla na devět stupňů pod nulou. Kousek od parkoviště akorát projížděla rolba příměstský okruh, tak jsem si dal posledních pár set metrů po nádherném manšestru. Velice rád bych tam ještě nějakou dobu jezdil, ale protože další den jsem vyrážel s kamarády běhat do České Kanady, musel jsem odjet zpět domů.

Garmin Connect | Facebook

Fotky: 26x

nahoru na popis zpět na seznam

21 - 26
1 2
26

Obec Fryšava pod Žákovou horou Obec Fryšava pod Žákovou horou
Mapy.cz - Mapy Google - Bing Mapy - HERE WeGo - Open Street Map
Západ slunce pod obcí Sklené Západ slunce pod obcí Sklené
Mapy.cz - Mapy Google - Bing Mapy - HERE WeGo - Open Street Map
Výhled na západ slunce z vrcholu kopce Tři smrky (776) nad obcí Vlachovice Výhled na západ slunce z vrcholu kopce Tři smrky (776) nad obcí Vlachovice
Mapy.cz - Mapy Google - Bing Mapy - HERE WeGo - Open Street Map
Stopy od obce Rokytno k obci Tři Studně Stopy od obce Rokytno k obci Tři Studně
Mapy.cz - Mapy Google - Bing Mapy - HERE WeGo - Open Street Map
Stromořadí u obce Rokytno Stromořadí u obce Rokytno
Mapy.cz - Mapy Google - Bing Mapy - HERE WeGo - Open Street Map
Mapa s trasou Mapa s trasou
21 - 26
1 2
26

nahoru na popis zobrazit fotky zpět na seznam
0 komentářůJste roBOT
Komentáře
0 z 30 znaků
Adresa pro odpovědi
Adresa vašich stránek
Pro rychlejší formátování nejprve označte nějaký text
TAGy: Vypnuté • BBCode: Zapnuté • URL: Vypnuté
0 z 5 000 znaků • 0 z 20 řádků • 0 z 10 smajlíků • Nejdelší slovo: 0 z 50 znaků
Byl jste označen za roBOTa a máte zablokované vkládání komentářů
Kontaktujte nás, pokud si myslíte, že došlo k chybě

Napište první komentář
SiteMapDvořák Štěpán 2007 - 2024