Proběhlé akce
2023-05-11 16:09:322023-05-14 17:55:25

2023-05-05
Běh 52 km: Přírodní park Jevišovka - Výrovická přehrada

zobrazit fotky zpět na seznam

Účast: Dvořák Štěpán

Odpolední proběhnutí za nádherného jarního počasí přes Jevišovice, kolem řeky Jevišovka až k Výrovické přehradě a večerní návrat přes zříceninu hradu Lapikus a Hluboké Mašůvky zpátky do Jiřic u Moravských Budějovic.

Stejně jako předchozí den jsem zamířil z Třebíče na jihovýchod. Jen jsem zastavil v poloviční vzdálenosti. Přesněji v obci Jiřice u Moravských Budějovic, odkud jsem chvíli po obědě vyrazil. Hned na začátku jsem se přes meditační křížovou cestu dostal k malé dřevěné rozhledně Anička. Od ní jsem pokračoval ke zřícenině hradu Bukovina, ze kterého nezbylo téměř nic. Po žluté značce jsem poté po několika kilometrech přeběhl k Jevišovické přehradě ležící přímo pod městem Jevišovice. Nejprve jsem půlku města oběhl po různých skalních vyhlídkách a až poté jsem vystoupal nahoru do centra. Protože jsem tušil, že to bude poslední možnost, pro jistotu jsem si nakoupil v obchodě. Po občerstvení jsem přeběhl k novému zámku, sloužícímu jako domov pro seniory, za kterým jsem kolem hřbitova Jevišovice opustil.

Následoval dlouhatánský úsek po žluté značce, kde jsem nejprve několik kilometrů běžel naprosto rovně lesem až jsem se dostal dolů k řece Jevišovka. Dalších několik kilometrů jsem kličkoval údolím kolem mlýnů Venclův, Šmídův, Papírna a Culpovec. O půl páté jsem přiběhl do obce Plaveč, kde jsem o pouhých šest minut nestihl otevřený obchod. Pokračoval jsem tedy dál a vrchem v lese oběhl jižní stranu Výrovické přehrady. Když jsem se dostal k její hrázi, zastavil jsem se v místní hospodě, kde jsem naráz vypil litr vychlazené vody. Stejně jako předchozí den přišla akorát od západu oblačnost a slunce začalo mizet. A stejně i já jsem se začal vracet. Nejprve jsem si ale ještě chvíli poseděl u hráze a užíval si výhled po vodní hladině. Nejraději bych tam seděl až do noci, ale bohužel jsem musel pokračovat.

Po zelené značce jsem se po severní straně Výrovické přehrady vrátil do obce Plaveč, ze které jsem vystoupal ke zřícenině hradu Lapikus. Já byl unavený a slunce pomalu sláblo, tak jsem ještě při jeho posledních paprscích několik minut seděl na skále a kochal se výhledem do údolí. Když mraky zakryly oblohu, seběhl jsem dolů k Plenkovickému potoku. Údolím proti proudu jsem proběhl obcí Hluboké Mašůvky až jsem se dostal do obce Plenkovice. Opustil jsem údolí a začal stoupat mezi poli k lesu. Když jsem vběhl do lesa, zapadlo slunce a mně zbývalo posledních 10 km. Asi v polovině zbývající cesty už byla taková tma, že jsem musel nasadit čelovku. Když jsem na druhé straně lesa vyběhl u obce Boskovštejn, za zády mně už svítil měsíc v úplňku. Bohužel kvůli oblačnosti to žádná podívaná nebyla. Kolem půl desáté v noci jsem se vrátil do obce Jiřice u Moravských Budějovic a vyrazil autem zpátky domů do Třebíče.

Garmin Connect | Facebook

Fotky: 66x

nahoru na popis zpět na seznam

61 - 66
1 2 3 4
66

Panoramatický výhled východním směrem na obec Plaveč Panoramatický výhled východním směrem na obec Plaveč
Mapy.cz - Mapy Google - Bing Mapy - HERE WeGo - Open Street Map
Zřícenina hradu Lapikus Zřícenina hradu Lapikus
Mapy.cz - Mapy Google - Bing Mapy - HERE WeGo - Open Street Map
Zřícenina hradu Lapikus Zřícenina hradu Lapikus
Mapy.cz - Mapy Google - Bing Mapy - HERE WeGo - Open Street Map
Zřícenina hradu Lapikus Zřícenina hradu Lapikus
Mapy.cz - Mapy Google - Bing Mapy - HERE WeGo - Open Street Map
Plenkovický mlýn u obce Plenkovice Plenkovický mlýn u obce Plenkovice
Mapy.cz - Mapy Google - Bing Mapy - HERE WeGo - Open Street Map
Mapa s trasou Mapa s trasou
61 - 66
1 2 3 4
66

nahoru na popis zobrazit fotky zpět na seznam
Komentáře
0 z 30 znaků
Adresa pro odpovědi
Adresa vašich stránek
Pro rychlejší formátování nejprve označte nějaký text
TAGy: Vypnuté • BBCode: Zapnuté • URL: Vypnuté
0 z 5 000 znaků • 0 z 20 řádků • 0 z 10 smajlíků • Nejdelší slovo: 0 z 50 znaků
Byl jste označen za roBOTa a máte zablokované vkládání komentářů
Kontaktujte nás, pokud si myslíte, že došlo k chybě

Napište první komentář
SiteMapDvořák Štěpán 2007 - 2024